Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 

POGLED KROZ OČI BRANITELJA

 

Braniteljske mirovine 

 

Na teret Državnog proračuna i Ministarstva rada i mirovinskog sustava već 25. godina se povlače osobe i „duhovi“ iz bivše Jugoslavije!

 

Sukladno zadnjoj odluci Vlade o povratu smanjenja mirovina iz 2014. godine temeljem ostvarenih uvjeta za prestanak primjene ZoSMPP-a i najnovijoj inicijativi od strane samih branitelja osjećam dužnost ukazati na probleme koji nemaju mjesta u svakodnevnim objavama medija.

 

 Kroz braniteljsku i stradalničku populaciju Domovinskog rata provlači se pet osnovnih kategorija:

  1. branitelji sa preko 5.000, 00 kn mirovina
  2. branitelji između 3.500,00 i 5.000,00 kn mirovina
  3. branitelji sa minimalnim mirovinama od 400,00 pa do 3.500,00 kn
  4. nezaposleni branitelji na skrbi Centrima za socijalnu skrb ili bez te skrbi
  5. branitelji koji rade i koji još nisu ostvarili mirovinu

Činjenica je da ustrojbena mjesta, činovi, zakoni po kojima su išli u mirovinu, pripadnost postrojbama i još niz faktora čine mirovinu različitim od jednog do drugog slučaja.

 

Kako tko od branitelja ostvaruje neko pravo tako se i među braniteljima ali i među hrvatskim narodom stvara bijes i jad, što je djelom razumljivo, jer osnova dostojnog života su nažalost prihodi koji omogućavaju kvalitetniji život svakom stanovniku RH pa tako i braniteljima i njihovim obiteljima.

Međutim, u Hrvatskom društvu na teret Državnog proračuna i Ministarstva rada i mirovinskog sustava već 25. godina se povlače osobe i „duhovi“ iz bivše Jugoslavije kojima nit jedna Vlada ili Ministarstvo ne žele uskratiti primanja na koja nemaju niti prava niti osnova da ih isplaćuju na račun i teret poreznih obveznika RH.

Niti jedna Vlada na račun tih nepostojećih isplata nema hrabrosti i volje u ime boljitka svog Hrvatskog naroda ukinuti im ta prava na isti način kao što ih je i preuzela ili zatražiti od Srbije povrat sredstva koja su utrošena na te duhove bivšeg režima.

 

Prvu kategoriju čini još uvijek 14.439 mirovina boraca NOR-a, u 86% slučajeva nasljednih i sa prosječnim iznosom od 2.681,88 kn. Iako niti jedna kuna za tu kategoriju umirovljenika nije uplaćena u Hrvatski mirovinski fond to nije priječilo Vladu RH da Ukazom 1991. godine preuzme Zakon o obvezama federacije za mirovine boraca, a financijska prava i obveze koja su po Zakonu o osnovnim pravima iz mirovinskog i invalidskog osiguranja  pripadala federaciji stave na teret i obveze proračuna RH. Bitno je za ovu kategoriju duhova prošlosti spomenuti i dodatna, skrivana od očiju javnosti, financijska prava koja nadopunjuje Ministarstvo hrvatskih branitelja kroz svoj proračun trošeći preko 74. milijarde kuna godišnje na iste.

Drugu kategoriju od 6.877 korisnika sa prosječnom mirovinom od 3.051,69 kn. čine bivši pripadnici JNA kojima je prestalo svojstvo aktivne vojne osobe u bivšoj JNA do 31.prosinca 1991. godine i kojima je, iz službenog očitovanja HZMO-a, nakon što im je Zajednica vojnih osiguranika iz Beograda obustavila isplatu mirovina, Hrvatski Zavod preuzeo isplatu istih. Drugim riječima kod bivših pripadnika JNA Zavod nije donosio rješenja o priznavanja prava na mirovinu već je donosiorješenja o preuzimanju isplate mirovine. Kolika je njihova mirovina zakonski upitna i teret poreznih obveznika RH najbolje govore daljnje riječi iz službenog odgovora HZMO-a. Zavod nije upoznat sa godinama mirovinskog staža i strukturom mirovinskog staža bivših pripadnika JNA  jer u svojim evidencijama nema te podatke.

U ovaj nered na mirovinskoj sceni koji tereti Hrvatski državni proračun mogli bi još nabrojati i 38. bivših službenika u saveznim tijelima bivše SFRJ sa prosječnom mirovinom od 3.627,92 kn, 121. člana Izvršnog vijeća Sabora, Saveznog izvršnog vijeća i administrativno umirovljenih javnih službenika sa prosječnom mirovinom od 3.048,82 kn te na tisuće isto tako bivših pripadnika JNA koji se kriju pod nazivom „mirovine priznate prema međunarodnim ugovorom“

Za kategorije „nametnika“ iz redova NOR-a i bivših pripadnika JNA svoju riječ je rekao i Ustavni sud kroz jednu od svojih mnogobrojnih Odluka. Radi se o Zakonu kojim je RH preuzela obvezu isplate određenih mirovina i drugih novčanih primanja, koja nisu ostvarena u RH i za isplatu kojih nije postojala obveza isplate od strane RH i nositelja mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj.

 

Dragi hrvatski narode, kada osuđujete svoje branitelje, dragi moji branitelji kada osuđujete one koji između nas imaju veća prava sjetite se ovih  kategorija „duhova“ nekih prošlih vremena, sjetite se i ove i svih prijašnjih vlada i „domoljubnih“ ministara kojima nije stalo do Vašeg boljitka, ali se bore i nameću svima nama obvezu za one zbog kojih je Hrvatska razorena a naša mladost uništena.

 

BraniteljiBraniteljiBranitelji

 

Guido Hornik

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com